Rogue One

Hvězdné války a jejich rozsáhlé a propracované univerzum patřily svého času mezi mé oblíbené fantastické světy. Tato "space opera" totiž dokázala vhodně postihnout vše to, co duše dospívajícího hocha hledá.

Problémem ale pak samozřejmě nastane v momentě, když ten dospívající hoch vyroste.

Podívejte, nalejme si čistého piva, Hvězdné války jsou primárně skutečně pohádkou tu s větší, tu s menší mírou infantilností, které ale dokážou celkem zdárně zastírat. To není výtka, tak to prostě podle mě je a já to osobně ani neberu jako slabinu. Jen v koutku duše musíte být pořád tak trochu tím klukem, abyste si filmy náležitě užili i jinak, než jen z nostalgie (což u těch nových navíc ani nelze). Zdá se, že Rogue One si to uvědomuje a snaží se cílit na trochu "dospělejší" publikum. Velká změna to ale není, pořád se totiž vše odehrává v rámci "George Lucas and Disney" pravidel, byť se šlo asi až na samý kraj, kam to jen tento svět dovolí. Ve výsledku jsou tedy nové Hvězdné války pořádně ušmudlanou vesmírnou operou s náznaky válečného filmu. To není zase tak málo. Ono to totiž ve výsledku vypadá docela dobře a se stupňující se minutáží je původně trochu rozpačitý a zmatený pocit z filmu jen lepší a lepší.

Ono totiž nejde jen donekonečna přežvýkávat všechny ty atributy Hvězdných válek a jen příběhu nastrčit nové kulisy. V Rogue One se nám najednou objevuje cosi jako morální nejednoznačnost (tak netypický rys všech vesmírných oper), která sice na konci zase tak nejednoznačná není, ale pro tuto chvíli to vem čert. Dále tu máme zbořený mýtus o takřka nulové úmrtnosti hlavních charakterů... Ano, změn je tu docela dost, byť nějaké extra zásadní překopání všech filmových "hvězdnoválečných" klišé úplně nečekejte. V té lepší podobě na fandy série sympaticky pomrkávají, v té horší jen trochu otravují.
Filmu Rogue One se někdy vyčítá, že má nevyužitý potenciál, špatný příběh a "málorozměrné" postavy. Nevím, nepřišlo mi to tak, respektive v rámci série to podle mě moc nevybočuje od předchozích filmů. Propracovaná motivace a dobrá psychologie postav se s Hvězdnými válkami moc nerýmuje, to skutečně nejsou aspekty, které by stály za úspěchem této vesmírné ságy, to si zase přiznejme.

Takže za mě spokojenost :).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)