Trio poznámek k volbám

Posledních několik dní se trochu snažím filtrovat informační lavinu ohledně voleb. Je toho skutečně moc a například v hlavním městě se jen těžko dá intenzivní volební kampani uhnout. Přesto si dovolím nabídnout trio osobních postřehů.

1) Kdyby se vyhlašovalo pomyslné dno volební kampaně, tak by se určitě vyskytlo hned několik vážných adeptů o tuto trofej. Zlatou medaili za mě ale bere (a to s velkým náskokem na konkurenci) pan Tomio Okamura a jeho hra "Okamurův domeček". Něco tak hloupě trapného se jen tak nevidí. Já - jakožto velký fanda stolních deskových her - jsem tedy už hrál ledacos, ale podobně intenzivní pocit trapnosti při pohledu na hrací plochu se mi ještě nepoštěstil. Bohudík. Určitou polehčující okolností může být, že i samotné "volební noviny" (v nichž se tato "gamesa" nachází) stránku po stránce čtenáře připravují na budoucí šok.

Hlavně se pak smějmě Slovensku, že nějaký Kotleba tam získal 8%...

2) Celebrity lákají na volby, rozjela se se kampaň s názvem "Tvoje poprvé". Klus, mladej Mišík a spol. tam samozřejmě hrozně vtipně glosují "své poprvé", tedy jako samozřejmě volební poprvé, ale jinak je to pochopitelně triviální dvojsmysl, který je stráášně vtipný a všichni přece víme, že? Mrk, mrk. Přesně ten druh sofistikovaného humoru, který tu chybí...
No a pak to stylizace voleb jako něčeho, co je přece hrozně sexy. Není. Volby fakt nejsou sexy, jsou o dost nudném a zdlouhavém studování souvislostí vnitropolitických i zahraničněpolitických vztahů, komparatistiky a spousty dalších věcí. To fakt není kdovíjak sexy (pokud nemáte patřičnou úchylku). Naopak, onen "sexy přístup" vede k prvoplánově volbě na základě "imidž" nějakého politického subjektu, popřípadě na základě momentálních emocí a "cool" rozpoložení.
A tohle fakt chceme?

3) Volební speciály na ČT24 bývají zpravidla docela dobré. Fajn to ale přestává být v momentě, kdy redakci nenapadne dělat nic jiného (asi z nedostatku aktuálních dat) než vydat se do nějaké ZŠ, kde volí jeden starý a nemocný muž, který je shodou okolností zrovna prezidentem země. Kamera v přímém přenosu sleduje tohoto potácejícího se geronta, kterak míří k volební komisi, utrousí jakýsi humor a pak jej opětovně sleduje na cestě k plentě a následně před zvídavý mikrofon redaktora, který klade otázky, na něž se toho rozumného odpovědět moc nedá.
Veřejná službo, no tak...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID