Časopisy mého dětství. 1. část - Kometa


V době krátce před listopadem 89 se ve společnosti "hnuly ledy" v mnoha ohledech, jedním z těch pohybů bylo i vnímání komiksů jako takových. Od reprezentanta úpadkové západní společnosti se pozvolna přeměnily na vítané utěšení potřeb mnoha mladých kluků a holek. Zrodila se tak Kometa (jen pro pořádek, s výjimkou starších Rychlých šípů, zadní strany ABC a obligátního Čtyřlístku v Československu komiksy prakticky nějak koncepčně nevycházely).

V Komětě publikovalo několik tehdejších mistrů svého oboru, za všechny jmenujme třeba legendárního Káju Saudka, který se svoji typickou kresbou přispěl i k tvorbě výše uvedené obálky. Některé příběhy vycházely na pokračování, vzpomínám si, že ve své době na mě hodně zapůsobila adaptace Čapkovy Války s mloky od Štěpánka, který podle mě dokázal velmi dobře vystihnout charakter původní předlohy. Jeho kresbu mloka, který se nebohému panu Povondrovi zjevuje pod Karlovým mostem, si pamatuji dodnes.

Ano, Kometa vstoupila jako jasně zářící objekt na československý trh, bohužel trpěla mnoha nešvary a vůbec nezvládla přechod na tržní hospodářství. V počátcích (ještě před listopadem 89) bylo rozhodnuto, že časopis bude mít obří náklad (přes 150 000 výtisků) a toho se snažil držet i v době, kdy bylo jasné, že se tolik listů nestačí vůbec prodat. Ve výsledku pak přišly finanční těžkosti, na scénu nastoupili horší autoři (takže už žádný Saudek), což ještě snížilo prodej čísel. Po nějaké třicítce vydání to Kometa bohužel v roce 1992 (nebo 1993, teď už nevím) zabalila.
Není se čemu divit, tehdy sem už pozvolna přicházely různé komiksy ze zahraničí, po kterých byl logicky větší "hlad".

Přesto se neubráním nostalgickému dojetí...

Četl někdo ve své době Kometu? Líbilo se?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)