Tohle je náš svět (Captain Fantastic) 2016

Vzpomínáte si na rodinu pana Mlčocha, která žila (a patrně ještě stále žije) alternativním způsobem v lesích v maringotkách? Režisérka Eva Tomanová o tom před lety natočila slušný dokument Stále spolu. Pokud ano a líbilo se vám to, tak předpokládám, že dobrou volbou pro doporučení by mohl být i snímek Captain Fantastic (Tohle je náš svět), v mnoha ohledech je totiž stejný jako výše uvedený dokument.
Režisér a scénárista v jedné osobě Matt Ross pravděpodobně celkem dopodrobna studoval podobné alternativní rodiny, které žijí v odlehlé přírodě/divočině (koneckonců sám s tím má osobní zkušenost), protože obraz který nám tu vyvstává, působí velmi uvěřitelně. Jsou zde tedy originální jména, která otec rodiny Ben (Viggo Mortensen) dává svým potomkům, můžeme zde nalézt mnoho odkazů na výhody a celkovou prospěšnost domácího vzdělávání v kontrastu s tradičním pojetím, a pak také velkou míru autority rodiče u jeho dětí i netradiční slavení svátků (žádné Vánoce, dárky se zde dávají na den Noama Chomského - ano, to je ten pán se který nedávno rozvířil vody i v našem českém rybníčku).

Ve výsledku se jedná o typický "film z festivalu Sundance", je to tedy zástupce nezávislé americké filmové tvorby s fajn hudbou, který vás dokáže naplnit hřejivě hladivým pocitem a navrch přidá ještě několik vtipných scének, byť škatulkovat jej jako komedii by asi bylo dost nepřesné. Filmu někteří vytýkají absenci většího nadhledu, s tím nesouhlasím. Ben a jeho rodina vedou svoji marnou válku proti systému, o níž asi už předem tušíte, jak dopadne. Ano, v tomto světě je mnoho špatných věcí a podle mě je dobře, když se někdo rozhodne plavat proti proudu, nicméně to "špatné" je v nás asi nějak zakódováno a logicky se tak přenáší i do jiných pokusů o společenské uspořádání. Aspoň tak jsem tedy film chápal.

Celý film je navíc ještě natočen natolik působivě, že pokud nejste vyloženě nastaveni proti tomu, co Ben reprezentuje, tak vám nebude činit velkou potíž mu trpělivě fandit (a že takových situací ve filmu je požehnaně).
Cesta rodiny zpět do společnosti, jejíž racionální tvář reprezentuje Benův tchán (Frank Langella) je nakonec o něco méně bolestná, než by to asi bylo ve skutečnosti. To ale není výtka, nejedná se o dokumentární i film, či o přísně realistické drama.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)