Koho omezují závody?

Minulý týden se v Praze běžel teď už tradiční běžecký závod na kouzelnou maratonskou distanci. Akce RunCzech jsou obecně po organizační stránce dobře zvládnuté (když tedy pominete ty buzerace s přehlašováním svého čísla na jinou osobu) a vůbec velkolepě pojeté designem účastnických medailí počínaje a doprovodnými programy konče. Fajn, někomu to může vyhovovat, někdo dá přednost komornějším (a lacinějším, ty ceny mi IMHO přijdou hodně přepálené...) projektům. Každopádně se domnívám, že poslední věcí, která by se pražským závodům ze série RunCzech mohla vyčítat je nedostatečná informovanost závodníků a ostatní veřejnosti. Přesto se člověk při pohledu na některé české zpravodajské servery neubrání zděšení z příspěvků "diskutujících", kteří se znovu podivují nad tím, že se něco podobného koná.

Zpravidla se jedná o nářky motoristů, kterým daná uzavírka komplikuje plány. Byť samozřejmě vše je dopředu naplánováno a komunikováno na různých platformách, tak se prostě člověk těmto postřehům nevyhne. Upřímně se ale přiznám, že už mě nenapadá moc způsobů, jak dát o chystané akci vědět dopředu.
Dalším oblíbením tématem je pak četnost podobných závodů. V Praze má RunCzech 3 akce (duben, květen a září). Chápu, že 3 dny v roce čelit nějakým dopravním omezením je pro mnoho lidí asi hodně...., ale nemluvíme náhodou o Praze, kde jsou uzavírky v dopravě prakticky na denním pořádku? Všechny akce jsou navíc naplánovány na víkend, podzemní MHD jezdí tak jak má (valná většina nadzemní rovněž). Nenapadá mě moc možností, jak by něco takového mohlo výrazně komplikovat život ostatních a ok, přiznávám, možná mám v tomto ohledu málo empatie, nicméně mě osobně také rušná automobilová doprava v hlavním městě dost komplikuje život (a častěji než 3x za rok) a nenavrhuji, ať si motoristé jdou se svými miláčky jezdit na dálnice a neotravují ve městě.
Ono to tak sice v Praze moc nevypadá, ale město by tu mělo být zejména pro lidi. Neměl by se z toho stát skanzen pro turisty, ani jedna velká hlučná magistrála.

Mojí osobně nejoblíbenější výtkou vůči městským běhům je ta, která běžce vyhání někam do přirozeného prostředí (zdravím všemoudrého J.X.D.), třeba na brdské stezky. Větší pitomost se totiž dá najít jen stěží. Masivní městské běhy jsou totiž bytostně závislé na dopravní infrastruktuře (zejména na MHD, čemuž např. napomáhá i to, že vaše startovní číslo je v den závodu zároveň platnou jízdenkou do městské dopravy). Pochopitelně i v přírodě se masové velké závody konají, ale vězte, že počet naštvaných lidí je podobný. Stěžují si tak lidé v přetížených dopravních prostředcích i lidé okolo jejichž domků a chatek se běží (třeba jim to plaší psa). Živě si vzpomínám na loňský závod ze série Běhej lesy v Karlštejně, kdy na nás v Mořině nějaký milý pán agresivně pořvával "běžte si běhat do Prahy!". Stejný závod letos poznamenala něpěkná věc, když nějaký neznámý člověk na poslední chvíli přehodil značky značící trať a zkazil tak mnoha lidem závod, který se sice doběhl do konce, ale vzhledem k tomu, že některé skupinky následovaly "značenou" trasu, tak zbytečně bloudily v lese a přišly o cenné minuty.

Prosím tedy i neběžce, aby byli trochu tolerantnější. Já dokážu pochopit, že ti zpocení lidé nadopovaní endorfinem se vám ve vašem městě (vesnici, lese,...) docela eklují, ale prosím - zkuste to vydržet. Není to tak těžké. Já také dokážu spolknout hořkou pilulku a nekřičím na I. P. Pavlova na projíždějící auta poznámky o šířícím se smradu a hluku.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID