Fotbalové mistrovství světa

Když přijde na přetřes porovnání dvou nejoblíbenějších sportů v této zemi (fotbal a hokej), tak zpravidla "fandím" hokeji. Je to dynamická hra, jejíž plejeři sice mohou svoji rychlostí často připomínat sci-fi roboty, nicméně padá tam hodně gólů, přesilovky jsou výborným řešením herních přestupků, a když už se nějaký hráč ocitne ležící na ledě, tak můžete vzít jed na to, že své zranění rozhodně nesimuluje (zdravím fotbalovou Itálii). To vše je hezké, ale bohužel při mezinárodním srovnávání má hokej hned několik nevýhod. Skutečně vážně jej prožívá jen zhruba 10 zemí (a to ještě možná přeháním), mistrovství světa se koná sice každý rok, ale top hráči z play-off NHL tam nejsou. Dříve hráli aspoň na OH, ale tomu je teď také konec. Lední hokej je jednoduše dost nákladný sport a asi nikdy se nestane celosvětovým fenoménem.

Pravda je, že v obou zmiňovaných sportech Česká republika nezažívá úplně nejzářivější časy. V hokeji to na medaili už tedy dlouho není, ale pořád ten tým dokáže porazit velké favority a i když za samotnou špičkou trochu zaostává, tak tu a tam s nimi dokáže držet krok. To ve fotbale "nám" ujel vlak rovnou s celým nástupištěm. Když se podíváte na právě probíhající mistrovství světa ve fotbale a porovnáte jej s výkony borců se lvíčkem na hrudi, tak je to někdy doslova do očí bijící rozdíl. Zpracováním míče počínaje a kvalitou (respektive nekvalitou) zakončení konče. Není divu, že potomci praotce Čecha na mistrovství v Rusku (jako už tradičně) absentují.

Mistrovství světa ve fotbale je ale natolik významnou sportovní událostí, že si jej mnohý český fanoušek nenechá i tak ujít. Většinou na začátku turnaje má každý sestaven tým, kterému bude fandit a spousta lidí se pouští do odvážných tipů na vítěze (krále střelců, apod.), někdy jen formou povídání u pivečka, jindy vsazením rodinných úspor ve Fortuně.
No a jelikož rodinné úspory padly na dovolenou a u piva se o fotbale se mnou poslední dobou nikdo moc bavit nechce, tak si zaspekuluji zde. Osobně budu fandit Islandu. Přijde mi fascinující, jak se ta zem za posledních cca 10 let obrovským způsobem zvedla. Pamatuji si, když na ně náš "nároďák" narazil po veleúspěšném euru 96 v přátelském klání, kde jsme je porazili v Jablonci jen 2:1 (schválně kdo si vzpomene na autora našich dvou branek - nápověda, byl to slavný útočník pražské Slavie), což se tehdy bralo za ne zrovna dobrý výsledek. V současnosti je Island na žebříčku FIFA o více než 20 pozic před námi a startuje na mistrovství světa zápasem s Argentinou (kde ve chvíli kdy píši tyto řádky drží cennou remízu 1:1).


Fandit budu Islandu a trochu také Belgii. Ta má totiž na trávníku svoji fantastickou generaci, kterou zastupují hráči jako Lukaku, Hazard, Courtois, Kompany… Byť jim to na minulém euru asi nevyšlo podle představ (konec ve čtvrtfinále s tehdy skvělým Walesem), tak letos by se tím pověstným "černým koněm" skutečně mohli stát.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)