Nové dresy - nový hokej?

To, že český hokej prochází poněkud turbulentním obdobím, kdy čekání na další medaili z mistrovství světa dospělých se protahuje přes vůli zmlsaného hokejového národa, je asi neoddiskutovatelný fakt. V našem hokeji se i tak nadále dělá spousta věcí dobře, důkazem toho může být pokračující "česká brankářská škola", jejíž výsledky můžeme vidět i na právě skončeném draftu NHL. Mám pocit, že za posledních cca 5 let se hokej snaží dohnat co v létech hojnosti zanedbal, což se někdy povede (kampaň Pojď hrát hokej), jindy moc ne a někdy, někdy to je vyloženě tragédie.
Ano, tou tragédií mám na mysli novou podobu reprezentačních dresů.


Je fajn, že P. Eliášovi (který už svoji repre kariéru ukončil) se dresy líbí. Jeho vyjádření o tom, že "lev je symbol národa, takže je dobré jej mít na dresu" a řeči o "nové identitě týmu" a "o tom všem, co lev a barvy reprezentují" sice vypadají jako vystřižené z knihy "Jak udělat marketingový rozhovor", ale budiž... Koneckonců třeba to ten kluk z Třebíče myslí upřímně.

Ano, lev je skutečně náš symbol, nicméně dres národního týmu je něco jiného, než běžné klubové dresy. Dovolím si jen připomenout, že pro část naší společnosti je zároveň lední hokej něco víc než jen sport. Vnímali jsme to tak během mistrovství 1938, kdy jsme v památném utkání porazili nacistické Německo 3:0, vnímali jsme to tak i při legendárních kláních se sovětskou sbornou. V této souvislosti připomenu jeden svůj starší text.

Ponechme stranou estetickou stránku (ale ani tak se mi nové dresy nelíbí), koneckonců jeden čas měla federální reprezentace také něco ne zrovna úžasného. Vždy ale bylo z "loga" i bez nutnosti číst nápisy (které jsou teď komplet v angličtině, ale budiž...) patrno, že hraje reprezentace České republiky (Československa). Bylo to jasné a čitelné. Tato podoba připomíná spíše logo nějakého týmu, který válí KHL.
A to je podle mě špatně.

Když už hrát v dresu, kde je hlavně ten lev, tak proč se třeba neinspirovat legendárními dresy prvních našich mistrů světa z roku 1947? Před rokem v něčem podobném vyjeli naši borci na led při zápase proti Švédům (vyhrálo se 8:4). Veřejnost si to pochvalovala. Jaký to rozdíl oproti této novince.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)