Já, Olga Hepnarová (2016)


Olga Hepnarová, poslední popravená žena v Československu, po letech čekání dostala "svůj" film. V režii dua Tomáš Weinreb (který si téma dostatečně osahal už v roce 2009 snímkem "Všechno je sračka") a Martin Kazda (kteří se podepsali i pod scénář) můžeme sledovat utrápený život Olgy Hepnarové včetně (nejen) jejího tragického konce.

Tvůrci se rozhodli pro zpodobnění do černobílého filmu, což ve výsledku působí velmi dobře a jen to podtrhuje dobrou atmosféru snímku. Chvílemi jsem si dokonce říkal, že není možné, že se dívám na český film, až tak vyloženě "nečesky" to totiž působí. OK, hlavní hrdinku hraje Polka Olszanska a na nějaké formě spolupráce se podílela i Francie, Slovensko a již zmíněné Polsko, ale jinak to skutečně JE český film, jen se tak úplně netváří - což je mimochodem moc dobře.
Snímek se tak vyhýbá všemožným kýčovitým stereotypům, daleko za sebou nechává i stopové množství patosu a divákům tak umožňuje "popást" se na působivých kamerových záběrech, na pomalém tempu, které často nechá na obrazovce takřka statický obraz po více než minutu.

Fantastická je také představitelka Hepnarové - polská herečka Olszanska. Velmi dobře se jí povedlo zachytit posturologii Hepnarové, její tělo připomíná bytost krátce před zhroucením sama do sebe, či tak trochu i chodící mumii (málo se pohybující paže při chůzi), což byla konenckonců i jedna z přezdívek Hepnarové v pracovním kolektivu (aspoň tedy podle filmového scénáře). Plusem na hlavní postavě je podle mě také to, že ji hrála cizinka, protože při dialozích na scéně většinou ostatním hercům moc nerozuměla, což mohlo jen umocnit pocit odtržení Hepnarové od okolního světa.

Největší pozitivum si ale nechávám na záběr. Ve filmu není mnoho dialogů, tvůrci tak neakcentují takřka obligátní potřebu většiny současných českých filmů vše říci slovy (někdy dost polopaticky). Já, Olga Hepnarová spíše než na vysvětlující rozhovory sází na silné filmové scény, kterými děj posunuje kupředu. A ono to funguje fakt skvěle.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID