McMafia (tv seriál)


Seriál McMafia je asi nejkrásnější filmovou ukázkou toho, jak dnes funguje organizovaný zločin na té nejvyšší úrovni.

V této osmidílné sérii (aspoň zatím, s největší pravděpodobností totiž bude natočeno pokračování) můžete sledovat životní osudy rodiny Godmanů, což je takové roztomilé panoptikum osob pocházející z bývalého sovětského svazu. Nejstarší Godman byl svého času solidně postavený gangster (či jak se tomuto povolání tehdy v SSSR říkalo) a jen odchod do londýnského exilu mu (a jeho rodině) pomohl zachovat si život (oni gangsteři se totiž navzájem nemají moc v lásce). Stesk po domovině je ale velký, zhruba tak, jako touha pomstít se svým dávným rivalům.

Určitým protipólem Godmana seniora je Godman junior - jmenuje se Alex. Vystudoval prestižní západní školy, má vizáž úspěšného obchodníka a do velké míry jím i je. Jeho podílový fond je zdrojem slušných peněz, takže není závislý na "špinavých" financích, které pocházejí z minulosti rodinného podnikání. Cesta k "temné straně síly" je ale mimořádně lákavá a často je dlážděna těmi nejlepšími úmysly…

Na seriálu se mi obecně líbila jeho syrovost a přesvědčivost. Ano, ta není vždy stoprocentní (například zobrazení pouličních obchodníků v Praze je mimo realitu), ale minimálně se tak tváří a vy jako divák si můžete říkat, že takto nějak to asi ve světě bankovního zločinu asi chodí. Plusem je také přítomnost českého prostředí, českých herců (Roden, Vašut), českých dialogů, apod. Některé věci nedávají sice moc smysl (Rodenovo filosofování o tom, že "Rusové to tu kontrolovali před válkou, kontrolují to i po válce,…"), ale dá se to přežít.


Dobré mi také přijde, že vše se odvíjí od základu, který obsahuje prostý lidský příběh (rodinné vztahy, apod.) a skrze něj poznáváme všechny ty intriky, zrady, zlodějny prakticky všude na světě. Je až s podivem, jak se autoři tohoto seriálu nacestovali. Krom výše zmíněné Prahy se podíváte také do Londýna, Bombaje a Tel Avivu (s menšími přesahy do Egypta a Pakistánu). Organizovaný zločin v globalizované době si na ty národní hranice totiž moc nehraje.

Ve výsledku se tak díváme na jakéhosi trochu více strhujícího Kmotra v seriálové verzi pro 21. století. Stejně jako tam, tak i zde mi totiž začátek přišel poněkud chladný a neosobní, ale s postupující dobou mě to bavilo více a více. Alex Godman (James Norton) totiž skutečně vypadá jako potomek ruských migrantů a je vidět, že si užívá to, že má ve své postavě doopravdy co hrát. Milé výrazy tváře a jistá drobná naivita totiž nejsou polohou, která by mu vydržela po všech osm dílů.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)