Turistia

Turistia je zvláštní zem, rozkládá se tu i onde a její hranice zdánlivě nemají konce. Vyznačuje se třeba tím, že nabízí poměrně stabilní produkty pro široké skupiny lidí za dost vysoké (snad i sprostě nehorázné) ceny.
A je tam taky šíleně lidí.

Ale dost ironie.
Chápu, že pro některé země (regiony) je turistika významným zdrojem příjmů na nichž je de facto závislá většina obyvatel. V dnešním globálním světě je navíc dost snadné cestovat prakticky všude, takže počet lidí, kteří tak činí pochopitelně narůstá. V mnoha ohledech to vidím jako dost pozitivní věc, lidé si procvičí cizí jazyky, dostanou se do kontaktu s lidmi z jiné kultury (a třeba pochopí, že v zemích "kde žijí lvi" nejedí děti a občas přemýšlí také nad obyčejnými starostmi - třeba jak sehnat peníze na bydlení), je možné vidět místa o nichž generace před námi mohla jen číst (ať už v rodokapsech nebo ve 100+1). Předpokládám, že jen málokdo by výše uvedené zpochybňoval. Podobně jako ale takřka vše má i cestování svoji odvrácenou tvář.

Ano, čím delší vzdálenost, tím větší za sebou zanecháváme ekologickou stopu (zejména u letadel). Pokud se díváme po turistický profláknutých místech (kdo nebyl v Jeruzálemu u Zdi nářků, ten snad ani nebyl) přispíváme k pěkným turistickým tlačenicím, které do dané lokality jen lákají prodejce různého zbytečného harampádí (rodinné stříbro země Turistia). Ve výsledku pak na onom místě není ani k hnutí, veškerý zbývající smysluplný výhled blokují lidé s dlouhými selfie tyčemi (které pravděpodobně koupili na pláži od podivně se tvářícího Pakistánce). Když z tohoto šílenství chcete někam utéct (ideálně za hranice Turistie) a třeba nabrat síly v nějaké restauraci, tak zjistíte, že tamní ceny vypadají jako spíše jako telefonní číslo a když si objednáte nějakou tu místní specialitku, tak se může stát i to, že ta ryba bohužel nepochází z místního moře (které od sebe máte sotva několik stovek metrů daleko), ale nebohá cestovala podobně jako vy přes půl světa. Proč? Protože se to prý vyplatí! Z něčeho takového snad ani nelze mít dobrý pocit.

Nelze se tedy divit tomu, že čím dál tím více lidí se snaží dostat za hranice Turistie a navštívit to, "kam chodí místní". Jenže tím, jak stoupá počet takových "objevitelů", tím se pozvolna Turistie roztahuje dál a dál...

To bohužel ale stále není to nejhorší. Tím jak se do nějakého místa slétávají (přijíždějí, připlouvají, zřídkakdy i přicházejí) lidé z celého světa to znamená v podstatě zánik dosavadního (řekněme tradičního) způsobu života místních. Sámošku kdesi na rohu, kde jste si mohli koupit chleba z nedaleké pekárny nahradí stylová kafárna, kde si asi můžete pořídit fajn ristretto, ale to asi není to, co u svého bydliště primárně hledáte. Zapadlý plácek, kde jste si jako malá robata hráli na Pelého se starým ošuntělým míčem nahradila stylová zahrádka s turistickým centrem, všude je wi-fi, takže na lavičkách, kde dříve seděli senioři a rozebírali veřejné mínění dnes najdete tlupu znuděných teenageřů z různých koutů světa, kteří dávají na instáč fotku sebe s lahodným ristrettem. Z místa, kde byl normální život se stala umělá kolonie Turistie.

Pro takový poznatek ale nemusíme jezdit daleko. Nedávno jsme se - byla neděle, hezké počasí - procházel Starým městem v Praze, když jsem se dostal do uličky, kam úspěšně expandovala nějaká "cool original czech buhvíco" restaurace, z druhé strany cení zuby turistický obchod nabízející české sklo (ale vyrobené v Číně) s matrjoškami. Mezi touto Skylou a Charibdou se proplétá dav turistů a do něho se pozvolna zaplétá procesí z nedalekého kostela. Ve výsledku tu vznika perfektní zácpa z níž není hnutí a kde slabší povahy propadají panice. Dost otřesný zážitek.

Řekne-li se ale "A", tak by se mělo říci i "B", tedy - co s tím? To je samozřejmě dost těžké, ale napadlo mě takové celkem jednoduché patero rad (i když nevím, zda si něco podobného mohu vůbec dovolit, ještě jsem nebyl v Rusku a ani jsem nenabyl kmetského věku).

1) Když už někam jedeš, snaž se být skutečně tam, tedy neizoluj se v umělých rezortech, jdi mezi lidi a odbouráš si třeba i spoustu předsudků. Zároveň se zkus také vykašlat na různé "tripedvájsry" a někdy se zeptat místních co je kde skutečně k vidění.
2) Zkus jíst lokální potraviny. Ono to někdy může chutnat divně, leckdy to i divné doopravdy je, ale tak skutečně pomůžeš lokální produkci na úkor zboží, které je dováženo z velkých dálek.
3) Nefoť každou pitomost.
4) Zkus neotravovat domorodce svojí přítomností, respektuj jejich zvyky (nepoučuj je třeba o tom, jaké náboženství by měli/neměli vyznávat, apod.). Má zkušenost je taková, že se to vždy vyplatí, když nic jiného, tak aspoň nepošpiníš jméno své země (tuto práci jistě zdatně zastanou jiní).
5) Prosím, nekupuj si nesmyslné cetky od nesmyslně předražených obchodníků. Já vím, je to lákavé, člověk si chce udělat radost, ale tím, že si pořídit například jakési triko s nápisem "I love Turistia", které v potu krve vyrábělo děcko v Thajsku ničemu nepomůžeš.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID