Brdský běžecký pohár

Běžeckých závodů a seriálů je jako oněch pověstných hub po dešti. Jsou tu sice i takové, které mají za sebou několik (často i desítek) let úspěšných ročníků, ale drtivá většina spadá spíše do kategorie těch, které odstartovaly teprve nedávno se zažehnutím běžeckého boomu.

V podstatě to vypadá tak, že takřka každá sportovní, popř. mediální značka má už nějaký ten "svůj" závod. Proběhnout se tak můžete třeba na jakémsi "Nova runu" v rámci "Mizuno Run Tour", fanoušci nealkoholického piva na oplátku mohou ocenit známý Birell Grand Prix v zářijové noční Praze. Obskurní kapitolou samou pro sebe je "Agrofertrun" - seriál závodů sponzorovaných Agrofertem - kde si můžete zaběhnout i takovou "Desítku okolo Čapáku". Kdo by odolal?

Mít svůj vlastní běžecký závod/seriál tak trochu patří k dobrému bontonu různých značek.

Přesto se ale najdou běžecké seriály, které výše uvedené nesplňují, které cílí spíše na ten typ závodníků, vyznačujících se menšími požadavky na komfort na trati, nepotřebují luxusní cílová fota (za luxusní ceny), hyper cool občerstvovačky, ale často si vystačí jen s vodou a tatrankou v cíli. Medaile se tu rozdávají skutečně jen těm na medailových stupních a průměrný čas závodníků bývá zpravidla o dost kvalitnější na výše uvedených - ryze komerčních - podnicích.
Jo, dnes bude řeč o Brdském běžeckém poháru.

Brdský pohár sdružuje v současnosti 27 závodů od ledna do prosince. Závody jsou to různé délkou (najdete tu relativně krátké tratě okolo 5 km i maraton). Startovné je až na výjimky víceméně symbolické, zpravidla okolo 100 korun, ale často i méně. Velká většina závodů má i své vlastní dětské kategorie, takže o zábavu pro celou rodinu je postaráno. Velké pozitivum vidím v tom, že na velkou část závodů víceméně jezdí stálice, známé tváře. Časem si tak u jmen ve výsledkové listině dokáže vybavit i správný obličej, vytváří se navíc zajímavá komunita, a i když na některých závodech je počet startujících několik stovek, tak rodinná atmosféra úplně nemizí. Vyloženě masovou účast na závodech tu ale nehledejte, zpravidla se závodu dospělých účastní něco okolo 100 závodníků (asi největší masovkou je závod na 10km z Březnice do Rožmitálu, kde bylo 321 závodníků).


Závody zároveň ale nejsou rozhodně nějak amatérsky řízeny, nejedná se o klasické "venkovské pouťáky na žízeň". Jeden příklad za vše - běh Lochovice - Plešivec (podle mého závod s nejkrásnějším cílovým výhledem do krajiny vůbec) má cíl u vrcholu Plešivce, široko daleko žádné osídlení, všude jen lesy. Za pomyslnou cílovou páskou sedí ale snaživý muž u počítače připojeném k nějaké baterii, zpracovává čipové výsledky a ty následně posílá do dotykového monitoru, který je upevněn na blízkém stromu…

Sluší se také dodat, že celý seriál závodů má velmi pěkně a přehledně zpracovaný web (brdskypohar.cz), kde si můžete vyfiltrovat i jméno některého ze závodníků a stránka vám tak ukáže běžcovu kartu s přehledem výsledků všech závodů v poháru za různé roky. Kolik jen času jsem u těchto stránek strávil, když jsem hledal loňské výsledky toho borce, který mi to v cíli nandal o 5 vteřin.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)