Paul McCartney - Egypt Station (2018)

Paul McCartney je taková živoucí encyklopedie populární hudby, jen těžko byste totiž hledali osobu, na níž by tato charakteristika seděla trefněji. Čas běží jako voda a populární "Macca" už píše u kolonky svého věku číslovku 76 (narodil se shodou okolností přesně v den boje československých parašutistů v kostele Cyrila a Metoděje), přitom se z něj rozhodně nestal nějaký stárnoucí muzikant vzpomínající se slzou v oku na časy zašlé slávy oprašováním a reedicemi starých nahrávek. Macca se čile pouští do nových skladeb, do nových alb a do nových turné - to vše s potenciálem oslovit "tradiční" posluchače a zároveň hudbou, která zní aktuálně i v roce 2018 (bez karikatury sebe sama). To je podle mě něco, co dělá z "umělce dekády" umělce prakticky napříč stoletím.

Ale dost obecného chválení a pojďme ke konkrétnu.


Egypt Station je vynikající deska v tom, jak široké spektrum hudebních stylů dokáže projevit a jak jednolitě zároveň působí. Z písniček je vám v podstatě jasné, že jsou od Paula, ale zároveň jsem u poslechu měl silný dojem poznávání neznámého. Macca zde nabízí tradiční beatlesovské balady, ale stejně tak slušné bluesové věci, vedle nichž se vyjímají skladby připomínající éru kapely Wings, plus nějaké další skladby, které koketují s moderním popem. V této souvislosti nepřekvapí spolupráce s frontmanem ze skupiny One Republic na skladbě "Fuh You" (to je taková milá Paulova hříčka se slovy), což je v podstatě jediná věc z tohoto alba, která mi moc nesedla.

Egypt Station je podlé mého názoru vynikající deska, která navzdory sentimentu po starých dobrých písničkách (skvělá bilanční píseň stárnoucího muže s názvem "Happy with you") nabízí vskutku mezigenerační poslech s tradičním apelem na mír a porozumění mezi lidmi i poukazování na globální oteplování ("Despite Repeated Warnings"). Co víc si přát.

I used to drink too much
Forgot to come home
I lied to my doctor
But these days I don't
'Cause I'm happy with you
I got lots of good things to do, ooh yeah

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)