Černočerná Černota

Internetová televize Stream relativně nedávno zařadilo do své programové nabídky nový pořád s názvem Černota. Ten má pojednávat o drogách, prostituci, bezdomovcích, zkrátka o všem, co tvoří jakousi odvrácenou stranu našeho hlavního města. Chtělo by se pln zadostiučinění zakřičet "Hurá!", nicméně v éře "infotainmentu" je třeba být opatrný.
V případě Černoty se tato opatrnost vyplácí.

Na Streamu je poměrně široké spektrum různých pořadů, většinou se ale jedná o díla, která jen málokdy přesahují 10 minut. Stručně, jednoduše a úderně vše dostat do krátkého časového úseku tak, aby se potenciální divák nenudil a neměl důvod "přepínat", popř. přeskakovat ve videu. Samozřejmě to nemusí být vždy zcela na škodu, osobně mám rád například pořad Uzlíky na jazyku, nicméně často to může vést k přílišnému zjednodušování, což se v případě Černoty děje celkem často. Zásadní problém ale není v délce.

Stačí vidět jen několik dílů, aby aspoň trochu pozornému a problematiky znalému divákovi došlo o co tu vlastně jde a na jakou strunu našich emocí budou tvůrci (jen tak pro zajímavost, duo tvůrců Fiala - Klesnil proslulo předtím tvorbou různých internetových "pranků"...) hrát. Mám silný dojem, že v podstatě samotná látka a podstata problémů je jim víceméně fuk, zajímá je jen jaký efekt bude jejich dílo mít na internetu a kolik získají shlédnutí (a tím i potažmo peněz). To je samozřejmě problém, protože více než výčet faktů, která obsahují například informace o tom, že počet drogově závislých na tvrdých drogách u nás klesá, že oni pověstní "černoši" prodávají - podobně jako v jiných evropkých městech - drogy zejména zahraničním turistům, apod., funguje přehánění a hon za senzacemi za každou cenu.

"Potěší" i raně devadesátkový pohled na drogově závislé a bezdomovce. O skutečných příčinách toho, proč lidé začnou drogy brát (popř. proč se dostanou na ulici) se toho moc nedozvíme. Proč taky, je to komplikované na rozkrývání a diváky by to moc nebavilo. Daleko lepší je udělat dostatečně "cool" záběry na to, jak jsou ti feťáci hnusní, jak se vykrouceně pohybují, apod. K tomu pochopitelně hraje dramatická hudba, kterou doprovázejí oba chlapci s vážným výrazem ve tváři. Do toho bulvární popisky typu, "Drsný důkaz! Neuvěřitelné!", apod.

Bohužel je vidět, že vést debatu o drogách bez zbytečné bulvarizace a stigmatizace zatím stále není samozřejmostí a v nejbližší budoucnosti se to asi ani nezmění.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID