Fíkový list pana Soukupa

Lidový eskamotér s psychopatickými rysy z Barrandova - pan J. Soukup (jinak profesí mediální magnát) prý nedávno oznámil lidu, že se chystá vstoupit na politické kolbiště s novým subjektem - List Jaromíra Soukupa. Je příznačné, že po velkém množství pořadů, které tento vskutku renesanční člověk moderuje a které mají v názvu jeho jméno (aby snad nebyly pochyby, oč tam půjde), si onen velikán vetkl jméno i do nového politického hnutí. Rozšířil tak řadu stran, které jsou přímo spjaty se svým "otcem zakladatelem", kde si jen těžko můžete představit, že by onen subjekt řídil z předsednické sesle někdo jiný. Zcela ve smyslu slov - "já to platím, tak rozhoduji". Jak příznačné pro dnešní pojetí demokracie v této zemi.

Za mých mladých let se tvrdívalo, že jednou z výhod demokracie je zastupitelnost, tedy případná smrt např. předsedy vlády, či jiného významného činitele, neznamená nutně zhroucení celého systému, neboť v demokratickém zřízení je každý nahraditelný. Sice to neplatí zcela absolutně, ale je dobré si na to občas dnes vzpomenout. Tímto zdravím členy strany Zemanovců, T. Okamury a i nového subjektu čilého imitátora moderátorů z Barrandova.

Pan Soukup nelenil a ven se záhy dostal i nástin programu jeho hnutí (spojení "politická strana" je už asi definitivně chucpe). Samozřejmě je plný klasických frází a vizí čarokrásné budoucnosti, nicméně je možné zde nalézt několik pozoruhodností, které bych rád okomentoval.

Potrestat ty, kteří zdražili náš život - to je super! Možná by nebylo od věci nasměrovat tekutý hněv směrem k lidem typu Petra Kellnera (kterého tu mnohé kruhy obdivují). Zajímavé by určitě bylo si posvítit na spolupráci Kellnera s Huaweiem a úžasnou úvěrovou společnost Home Credit, která skvěle cílí na jedince nemající možnost získat klasickou bankovní půjčku (a nyní i v Číně!). Mezi ty, kdo zdražili náš život by bylo dobré zmínit i různé daňové rezidenty z dalekých končin, i zde můžeme zmínit jméno Petra Kellnera, jehož PPF má sídlo v naší zemi z podnikatelského hlediska velmi oblíbeném Nizozemí. Dále doufám, že to pan Soukup vezme hezky od podlahy a podívá se také na nesmyslně drahé tarify mobilních telefonů, vždyť jen kolik lidí se dostalo do exekucí právě kvůli nesplacené faktuře za mobilní služby…

Zrušme zbytečné úřady - hlavně pak ty, které stojí v ceně úspěšného byznysu, či se pořád v něčem nepříjemně vrtají. Pojďme se třeba podívat na finanční správu, která prý dle vrabců na poslanecké střeše často tu a tam někde "zaklekne".

Prosazování českých národních zájmů - to nejlepší samozřejmě hezky nakonec. Zkusme vylézt z ulity laciné montovny pro nadnárodní korporace. Jsem zvědavý, zda se do něčeho podobného Soukup pustí, spíše ale očekávám, že se opět vytáhne nějaký pohodlný strašák jako je např. islámský terorismus, apod. Proti tomu se totiž v naší zemi bojuje nadmíru dobře a úspěšně. Trochu to však připomíná uspokojení se nad vítězstvím proti sněhu na Sahaře.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)