Výročí slovenské státnosti

Nedávno uplynulo přesně 80. let od vzniku prvního samostatného Slovenského státu. Existence tohoto státního útvaru je pochopitelně stále relativně živým předmětem mnoha diskusí, nicméně asi málokoho překvapí, že určitá část slovenské společnosti vnímá jako velmi výrazný (a spíše pozitivně přijímaný) milník své existence. Vznikl k tomu dokonce takový roztomile naivní obrázek.


Pěkné, co? Dost potěší i styl kresby, takové hodně naivní, zároveň realistické, něco jako obrázky v časopisech Strážná věž od Svědků Jehovových. Nutno také dodat, že obrázek jsem si vypůjčil od www.naseslovensko.net, což je web jedné partaje, které předsedá neúspěšný prezidentský kandidát M. Kotleba. Na uvedeném webu se můžete dočíst, že Slovenský štát byl v časech druhé světové války vyhledávaným ostrůvkem pokoje a prosperity, zlepšovalo se zdravotnictví, infrastruktura a celkově životní úroveň. Ano, to vše může být pravda, ale každá mince má dvě strany.
Slovenský štát byl totalitní zemí s vládou jedné strany se silným antisemitským akcentem. Můžeme o nějaké zemi říci, že je ostrůvkem pokoje a prosperity, když samotná její vláda organizuje deportace (!) svých občanů (rozuměj těch, kteří byli označeni jako Židé) do vyhlazovacích táborů s takovou urputností, že za odsunutého Žida ze Slovenska zaplatila Říši 500 marek? Pokoj, prosperita a stoupající životní úroveň - ale jen pro někoho.

Ohledně stoupající životní úrovně si je také potřeba uvědomit, že to byl jev déletrvající, zahrnující v sobě více faktorů než jen a pouze vznik samotného státu. První vysoká škola na Slovensku vzniká v Bratislavě v roce 1919, Slovenské národní divadlo o rok později, apod. Pravdou samozřejmě také je, že podíl Slováků na moci v ČSR byl vzhledem k populaci dost malý a postoj pražské vlády k autonomním snahám nebyl zrovna vstřícný. Koneckonců celý hospodářský úspěch Slovenského štátu je také dost relativní, v rámci dohod s nacistickým Německem byla prakticky celá slovenská ekonomika podřízena Říši. Výsledkem bylo, že v důsledku války tak profitoval zejména zbrojařský průmysl. Konjunktura tažena válkou sice může snižovat nezaměstnanost a zlepšovat materiální podmínky (i když jako pro koho, že), ale z dlouhodobého hlediska se v situaci Slovenska jednalo o cestu do pekel.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)