Malevil

Kvalitních postapokalyptických románů je želbohu jako šafránu. Když je pod jedním z nich podepsán velikán literatury Robert Merle a kniha je dostatečně prověřena časem (vydána roku 1972, v Československu o 2 roky později), tak není proč váhat.

Upřímně, TMA od Neffa se mi líbila asi o něco více (naše reálie, určitá míra nadsázky), nicméně Malevil je velmi poutavou a kvalitně napsanou knihou, která by rozhodně z hledáčku čtenáře neměla uniknout. Merle se zaměřit ani ne tak na popis katastrofy jako takové (o ní se koneckonců skoro nic nedozvíme), ale spíše na lidské charaktery, změnu chování vlivem nastolení mezní situace, apod. Charaktery dokáže popisovat velmi věrně, což o to, jen bych mu vytkl trochu stereotypní zobrazení některých postav (zejména žen).

Základní zápletka by se asi dala shrnout takto: skupina lidí na francouzském venkově přežije katastrofu (víceméně dílem náhody) ve zrekonstruovaném středověkém hradu. Co dál se světem, který se zhroutil?
Některé pasáže působí svoji popisností skoro jako z Robinsona, jedná se o různá líčení zasetí, domestikovaných zvířat, apod. Někdy to může působit trochu otravně, ale víceméně to jen pomáhá budovat realistickou atmosféru nového světa po "tom".

Co mi trochu chybělo je nějaká lepší tečka na závěr, takto se přiběh linul zhruba stejným tempem po celou knihu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)