The Kings of Summer (2013, Králové léta)

 


Filmy zaobírající se dospíváním mají nespornou výhodu v tom, že mnoho diváků si svoji osobní zkušenost prožilo (respektive prožívá - a je celkem jedno jestli v 15 nebo v 50) a není tak velký problém se s postavami ztotožnit. Toto samozřejmě platí i na Kings of Summer, protože film je v první řadě o dospívání, poté o dospívání a poté...hm, možná trochu o hadech a lovu kuřat v lese.

Osobně mám s podobnými filmy trochu problém, ne vždycky mě totiž baví. I Kings of Summer bych rozdělil na poloviny. Ta první mě moc nebrala. Na humor jsem si zvykal jen velice těžce, příběh mi přišel předvídatelný a některé scény byly jednoduše podivné. Zhruba v polovině se to ale překlopilo, já si na podivné postavičky zvykl a začaly mě více zajímat. Není to poprvé, co se mi něco takového přihodilo. Přitom Kings of Summer není nějakým náročným filmem, daleko více naplňuje škatulku americké nezávislé letní oddechovky, nicméně i k nenáročným dílům vede někdy kostrbatá cesta.

Kamarádi ze střední Joe a Patrick se shodou okolností dostanou na lesní mýtinku a tam si rozhodnou spolu s "třetím do party" Biaggiem postavit dům. Motivací je odpoutat se od nesnesitelného života u rodičů s nimiž jen velmi těžko navazují bližší kontakt, Patrick z nich má vyrážku (jako fakt) a Joe po smrti matky dost těžce nese morousovité nálady svého otce. Trochu mě překvapilo, jak jsou hoši ve filmu manuálně zruční, než byste řekli 3x za sebou "festival v Sundance", tak mají barák spíchnutý jedna radost. Docela by se mi hodili na chystanou rekonstrukci... Samozřejmě, není to film o Robinsonech, který by se zabýval strastmi a postupy jak si kolonizovat přírodu (když navíc se relativně nedaleko nachází rodné město chlapců).

Nakonec mě ale "Králové" docela bavili. Je to celkem originální film (jak jen v této kategorii filmů o dospívání lze originální být), technické zpracování má fajn a ty "what the fuck" momenty jsou vlastně docela fajn a příjemné. Za zmínku určitě stojí, že se jedná o debut režiséra Jordana Vogt-Robertse.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)