Altın Gün - Yol (2021)

 


Nizozemská skupina Altin Gun má svůj původ ve věhlasném Amsterdamu, nicméně už po poslechu jedné jejich skladby je patrné, že inspirační zdroje čerpá odněkud více na východ. Konkrétně se jedná o Turecko, kde má velká část skupiny své kořeny. Rovněž vokály (o něž se stará Erdinc Ecevit a Merve Dasdemir - omlouvám se za tu transkripci) jsou v turečtině, což zní docela zajímavě i s přihlédnutím k tomu, že je dost těžké zjistit o čem že to vlastně pějí.

Hudebně jsou však jejich desky (ano, už jich mají na kontě několik, letos hned 2....) velmi zajímavé. Dovolím si tvrdit, že do povědomí veřejnosti se prosadili v roce 2019 albem Gece. Po chvilce poslechu se určitě nejednomu posluchači vybaví slovní spojení "turecký psychedelický rock". Skutečně, měl jsem často dojem, že jsem se dostal do alternativní reality Turecka let sedmdesátých, do éry širokých kalhot a psychedelických prožitků. Ony i ty obaly desek hovoří dost výstižně... Do toho si přidejte silný vliv new wave, trochu surf rocku a synťáků. Fakt zajímavá směsice, kterou by byla škoda nevyzkoušet.

Skupinu bude určitě hodně zajímavé sledovat i do budoucna, jak bude (ne)pokračovat jejich vývoj. Více synthpopová kapela, více folku, více psychedeliky? No, uvidíme...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)