Brimstone (2016)

 ... aneb není western jako western.


Ano, i když je tento film řazen do oné westernové kategorie, tak rozhodně nečekejte klasické žánrové propriety. Samotné prostředí divokého západu zde působí spíše jako kulisa pro příběh, který se zaobírá ženskou emancipací, náboženským fundamentalismem a šovinismem. 

Hlavní hrdinkou je Liz, žena která je porodní asistentkou, což ji trochu komplikuje fakt, že nemůže hovořit a domlouvá se znakovou řečí. Její relativně poklidný život s milujícím manželem a 2 dětmi naruší příchod zvláštně vyhlížejícího kazatele.

Co na filmu zaujme na první dobrou je jeho rozdělení do 4 kapitol s jasným odkazem na biblické knihy. Děj je navíc představován nelineárně, ale není to na úkor srozumitelnosti. V podstatě se tím příběh stává zajímavějším, divák je dychtivější rozuzlení. Sledování to však není není úplně snadné, ne kvůli pochopení, ale spíše s odkazem na zobrazené násilí. Občas - zejména ke konci - jsem si říkal, že toto je už trochu moc. Jedná se o mužský svět, v němž jsou ženy jen jakousi ozdobou a sexuálním nástrojem. Mužské panství nad nimi je však potřeba občas podpořit pofiderním výkladem Bible, který s trochou fantazie dokáže omluvit cokoli. Obecně celkové zobrazení náboženské komunity, která se vyznává ze setkání s anděly - a pokud někoho tato setkávání nepotkávají, tak je určitě divný, nečistý - a používá křesťanství jako oporu pro své předsudky a nástroj moci, je rovněž dost děsivé. 

Jak už asi předchozí řádky napovídají, tak to není film pro ultra citlivé povahy. Moc pozitivních věcí tam není, snad jen to, že boj za emancipaci má smysl, i když bolí, a často se jeho následky projeví až v další generaci.

Film je to ale určitě zajímavý, kvalitně natočený, perfektní vizuál s úžasnými hereckými výkony, kterým kralují Guy Pearce a Dakota Fanning. Zejména u ní jsem byl příjemně překvapen, mám ji asi špatně zafixovanou a tady to byl místy přímo uhrančivý výkon podtrhnutý tím, že po většinu filmu nemluvila a dorozumívala se jen mimikou a gesty.

A za zmínku stojí určitě i hudba, kterou komponoval Junkie XL, jehož mám rád už od dob Siberie (kterou snad mám někde dosud na VHS).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)