Metronomy - Small World (2022)

 



 Metronomy tu jsou s další dobrou deskou. Skupina, která se zformovala původně jako individuální projekt na konci minulého století (jak divně to zní) vydává své sedmé řadové album. Během let projekt pochopitelně prošel nějakým vývojem, od patrného vlivu nu-disca se po vydání asi nejúspěšnějšího alba The English Riviera dostali spíše k indie popu. 
Poznávací znamení mnoha skladeb od Metronomy, tedy silné melodie, které si po opakovaném poslechu můžete broukat třeba klidně v autobuse cestou do práce, tu jsou pochopitelně také. Některé fungují "na první dobrou", jiné si je potřeba trochu naposlouchat, nicméně těch prvních je - jako už tradičně - o něco více. Deska začíná skladbou "Life and Death", která byla paradoxně napsána až jako poslední a navodí spíše poklidnější a lehce smutný tón. Do jiné nálady ale posluchače přivede už následující skladba "Things will be fine", která sice v textu připouští, že svět může být dost blbý místo, ale s podporou (např. rodiče dětem) je dost možné, že vše nakonec bude OK a vůbec není potřeba propadat nějakým smutkům. To je poselství, které se jako tenká nit vine celým albem. Třešničkou na dortu je pak podle mě závěrečná skladba s názvem "I have seen enough", která se z pozice světem protřelého člověka snaží sdělit, že svět plný hrůzy je pro nás zároveň jistým magnetem od jehož sledování se nemůžeme odtrhnout. Autor textu - Joseph Mount - tím patrně mínil pandemickou krizi, ale daleko lépe to možná sedí i na současnou válku na Ukrajině (album vyšlo už 18. 2.).
Small World je skvělá deska, o dost jiná než poslední dvě alba, řadím ji k nejlepším od Metronomy (po boku The English Riviera a Love Letters).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID