Martin Kuška - Lidé lesních stínů

 Když někdo napíše knihu z vašeho vlastního kraje, tak je to natolik skvělá událost, že jste pak ochotni autorovi ledacos prominout. V tomto případě ovšem promíjení není třeba - kniha M. Kušky je vynikající záležitostí sama o sobě.

Příběh nás přivádí do šedesátých let předminulého století, tedy do doby, když v Americe vrcholilo období, které známé romanticky zpracované z podoby mnoha populárních westernů. Duch westernů jakoby trochu pronikl i sem (tedy na Křivoklátsko a do Brd). Souboje lesníků s pytláky si totiž v mnohém nezadají s legendárními přestřelkami divokého západu. Oněmi "lidmi lesních stínů" však nejsou míněni jen hajní a jejich nemesis, ale také dnes už trochu pozapomenutá profese lesních uhlířů, kteří v potu své práce na milířích produkují dřevěné uhlí. Pro mě s tím souvisí i mnoho osobních příjemných odkazů, vzpomněl jsem si na své dětství a jídlo zvané "uhlířina" (v restauracích jej asi moc nedostanete...), či na své předky, kteří se tímto řemeslem také živili.

Autor se ale zároveň vyhýbá přehnané romantizaci, tak typické pro 19. století (a co si budeme povídat, vlastně i pro dnešek), jeho postavy jsou plastické, morálně často nejednoznačné. Vyhýbá se také přehnané adoraci/odsouzení jednotlivých profesí, má pochopení i pro pytláky, kteří si přilepšovali krušný život v podhorských vesničkách, apod. To vše vytváří přehlednou a věrohodnou paletu regionu té doby. Potěší i přesnost leckterých detailů. V dnes již neexistující vesničce Hrachoviště opravdu stávala hospoda U Holubů, nikdy tam nebyl zaveden vodovod (ani elektřina, ale to už je z trochu jiné doby) a voda se tak řešila dost svérázně. Předpokládám, že i ostatní faktografické věci budou sedět. 

Samotný příběh, ve své podstatě nikterak komplikovaný, je rozvíjen náčrty vedlejších postav a motivů, a to tak, že samotnou ústřední linii to neruší, a ta se - zprvu dost nenápadně - line před čtenářem v příjemném a poklidném tempu. Něco jako procházka v Křivoklátském lese.

Navzdory autorovu mládí (ročník 1988) se tak podařilo vytvořit fakticky skvělou knihu, která se navíc báječně čte.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)