Oáza (1972)

 Kdysi dávno jsem viděl Oázu v televizi. Bylo to patrně v květnových dnech, protože tehdy běželo velké kvantum válečných filmů a patrně to ještě bylo na černobílé Tesle. Film se mi líbil, působil tak trochu nečesky. Inu, válečných filmů je u nás pořád nedostatek.

Dnes není problém Oázu vidět legálně na youtube.

Skupina československých legionářů utíká ze své legie s cílem připojit se k československé zahraniční armádě. Cestu jim zkříží německý letoun, který jim zlikviduje vůz a přinutí je tak k asi 60 kilometrovému putování do jediné oázy v okolí. Času je málo a žízeň stoupá...

Navzdory možným některým očekáváním film není velkolepou akčně válečnou podívanou, ale spíše komornějším psychologickým dramatem, na němž se ukazují charaktery rozličných postav a závěrečné moudro "smír s fašismem není možný", což vyznívá trochu uměle a lacině. Když si ale vezmeme dobu vzniku, tak je pomalu zázrak, že se tento film vůbec uskutečnil a dostal se roku 1972 do kin (ale dlouho se tam tedy neudržel).

Natáčet se původně mělo v Mali, nicméně kvůli politické situaci se štáb nakonec rozhodl pro Turkmenistán v SSSR. Z každého políčka filmu přímo sála pouštní žár. Pot na tváří herců je navíc z velké části asi skutečný, protože samotná tvorba filmu probíhala za klimaticky dost nepříznivých podmínek. Výběr herců je excelentní (co se tedy týče jejich hereckého umu), ale v několika případech jsem si říkal, zda by nebylo lepší zvolit někoho mladšího a fyzicky odpovídajícího. Považte, takový Rudolf Hrušínský jako legionář je trochu zvláštní představa (byť se s rolí pral jak jen mohl). Krom něj se ze známých jmen objeví R. Brzobohatý, Š. Kvietik, L. Potměšil, či i Jiří Krampol (byť jen krátkodobě, údajně snad na zásah cenzorů). Režie se chopil Zbyněk Brynych, který měl s válečnou tematikou své zkušenosti (např. známý film A pátý jezdec je Strach).

I když čas se na filmu trochu podepsal, tak se podle mého názoru pořád jedná o velmi hodnotný příspěvek do naší kinematografie, který může zaujmout i dnešního diváka (aspoň trochu trpělivého).


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)