Blonde Redhead - Sit Down for Dinner (2023)

 Zasednout k večeři s kapelou Blonde Redhead nezní špatně. Tento hudební projekt mě provází už pěknou řádku let a na každé jejich album jsem se náležitě těšil. Posezení je to tedy určitě obohacující, jen ne vždy veselé. Ano, i tato deska se vyznačuje pochmurně znějícími melodiemi (tak typickými pro skupinu). Ono ostatně být v současném světě velkým optimistou rozhodně není lehký úkol.

Na první poslech zaujme skvělá "Kiss Her Kiss Her", která má potenciál být hitovkou (pokud se tak dá něco u Blonde Redhead označit). Je to zajímavá píseň se silnou atmosférou, chytlavou linkou a naléhavostí po lásce spojenou se strachem ze zklamání. Hodně přesvědčivé.

Z jiných "vod" je pak "I thought You Should Know" s takřka až gospelovou atmosférou.


Při jednom z prvních poslechů se může dostavit jistá "únava materiálu", některé skladby mohou působit zaměnitelně, hodně podobně, monotónně. Není tomu tak, jen je občas trochu náročnější si to vše vyposlechnout a po kratší kontemplaci přijmout.

Na albu začali Blonde Redhead pracovat ještě před pandemií Covid 19, tedy v roce 2018. Skladby si tak prošly dlouhou fází vývoje, nahrávání na dálku, v různých státech, atd... Ve výsledku se tak podařilo představit posluchačům velmi elegantní album, které perfektně sedí do dlouhé diskografie skupiny. Úžasné zakončení v podobě "Via Savona" je třešničkou na dortu, krásnou tečkou (jedná se o název ulice v Miláně, odkud pochází 2/3 skupiny :)), která jen podtrhne celkovou melancholii a pocit jakéhosi "krásně smutného" alba.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)